آرامگاه فردوسی مشهد
حکیم "ابوالقاسم فردوسی" کیست؟
حکیم طوس در قرن چهارم در خانواده ای کشاورز در روستای پاژ در طوس متولد شد. از شیوه زیست او تا پیش از نوشتن شاهنامه، اطلاعات تاریخی دقیقی موجود نمی باشد. نوشتن شاهنامه در سال 384 قمری به پایان رسید و پس از آن نیز ویرایش هایی بر شاهنامه انجام شد. فردوسی به سال 416 هجری قمری درگذشت.
نام کامل فردوسی، ابوالقاسم حسن منصور بن محمد بن اسحاق شرفشاه است و در دوره حکومت سامانیان به دنیا آمده است. در ابتدای سرودن شاهنامه، فردوسی ثروت زیادی داشت و بزرگان خراسان نیز در این مسیر به او کمک میکردند. اما در انتها به تدریج ثروت او رو به زوال رفت و او در شرایط سختی نوشتن شاهنامه را ادامه داد. شاهنامه فردوسی در مجموع نزدیک به پنجاه هزار بیت دارد که فردوسی در طی سه و پنج سال آنها را سرود.
معماری آرامگاه فردوسی
آرامگاه فردوسی مجموعه ای از آرامگاه کوروش بزرگ در پاسارگاد را تداعی می کند. پلکان هایی در هر طرف عمارت وجود دارند که مقبره فردوسی بر فراز آنها، بر روی سکو قرار دارد. روبهروی آن میتوانید استخری بزرگ ببینید که انعکاس بنا در آن دیده میشود. در داخل استخر نیز 3 دسته فواره دهتایی طراحی شده است. فوارهها بهشکل نیلوفرند و تعداد آنها نمادی از 30 سال مشقت حکیم ابوالقاسم فردوسی برای نگارش بزرگترین اثر، یعنی شاهنامه است. در فضای بیرونی مقبره نیز پیکره ای از فردوسی قرار داده شده که سازه بنای آرامگاه فردوسی به نوعی یادآور زیگورات های کهن می باشد، هم نشانگر استواری و ایستادگی بوده و هم نوعی جنبش به سوی بالا و نوعی تعالی را به نمایش می گذارد.
دیگر امکانات آرامگاه فردوسی
موزه : داخل موزه مجموعهای خاص از عتیقهجات کشفشده در همین منطقه نگهداری میشود. آثار تاریخی منطقه شامل سنگنگارهها و ظروف سفالی که متعلق به دوره پس از ظهور اسلام است.بخش دیگر این آثار شامل سکههای طلا و نقره، تیروکمان، شاهنامه فلورانس و شاهنامه 73 کیلوگرمی، ظروف لعابی سفالی و برخی آثار اهدائی به موزهاست.
کتابخانه : کتابخانه آرامگاه فردوسی شامل دو طبقه می باشد که طبقه اول آن، مخزن کتاب و طبقه دوم به سالن مطالعه اختصاص یافته است. این کتابخانه بیش از 9000 جلد کتاب دارد، پیشتر کاربری تشریفاتی داشته و اتاقی در بخش شرقی آن، مختص تالار پذیرایی آرامگاه بوده است.
از هتل رفاه چطور برویم؟
خودرو شخصی:
پس از خارج شدن از “هتل رفاه” می توانید از زیر گذر حرم از خروجی آیت الله شیرازی خارج شوید. پس از گذشتن از چهار راه شهدا در میدان شهدا خود را به چهار راه خواجه ربیع برسانید و بلوار آیت الله عبادی را تا انتها برانید. از پل امام حسین مستقیم به سمت بالا عبور کنید. در بلوار خواجه ربیع وارد بلوار 22 بهمن شوید واز دوربرگردان جاده مشهد کلات به سمت جاده باغ فراگرد به مسیر خود ادامه دهید. در انتهای مسیر وارد بهارستان شوید و از آن جا خود را به فردوسی یک برسانید.
حمل و نقل عمومی:
برای رفتن از “هتل رفاه” به “آرامگاه فردوسی” می توانید تا ایستگاه اتوبوس میدان 17 شهریور پیاده روی کنید و از آنجا سوار اتوبوس خط 84 شده و در ایستگاه چهار راه شهدا پیاده شوید.در ایستگاه چهار راه شهدا سوار خط BRT (پایانه الهیه-پایانه مصلی) شوید و در تقاطع خیام پیاده شوید. از آن جا با اتوبوس خط 202 (پاینه فردوسی - آرامگاه فردوسی) در آرامگاه فردوسی پیاده شوید.